skip to Main Content
Hoe Het Gemiddelde Eetpatroon Eruit Ziet, En Wat Je Daarvan Kunt Leren

Het gemiddelde Westerse menu bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze drie voedingsstoffen noemen we ook wel macronutriënten. Zij zijn de brandstoffen voor jouw lichaam. Deze drie nutriënten zijn hieronder beschreven:

 • Koolhydraten bestaan uit een lange keten van enkelvoudige suikers. Ze worden gebruikt voor de energiebehoefte van het lichaam.
 • Eiwitten of proteïnen bestaan uit een lange keten van aminozuren. Ze zijn nodig voor het bouwen en repareren van spieren, zenuwen, huid, haar, botten en tanden.
 • Vetten zijn er in drie vormen: verzadigd, onverzadigd en meervoudig onverzadigd. Vetten helpen om vitaminen door het lichaam te transporteren en een goed werkend immuunsysteem te garanderen.

Let nu goed op:

De onbalans tussen deze drie voedingsstoffen is de allergrootste veroorzaker van obesitas in Nederland. Deze onbalans wordt veroorzaakt door een te grote hoeveelheid koolhydraten ten opzichte van de eiwitten en vetten. Stel je eens een typische maaltijd voor die jij altijd eet. Wat ligt daar voornamelijk op?

Als jij overgewicht hebt is de kans groot dat jouw maaltijden voor het merendeel bestaan uit brood, pasta, rijst of aardappelen. De verhouding in macronutriënten is dan scheef.

Waar jij naartoe moet om jouw overtollig vet te verbranden is de balans. Zelfs als je een traditioneel dieet volgt met een zeer beperkt aantal calorieën zal je nooit het resultaat behalen dat je met een koolhydraatarm dieet kunt behalen. Ook is een traditioneel dieet met beperkte calorieën zeer moeilijk (tot niet) vol te houden.

Als jij effectief wilt afvallen moet je die koolhydraten gaan vervangen door eiwitten en vet. Ik hoor je denken… maar dan krijg ik toch te veel vet binnen en slippen mijn aderen dicht. Nee, juist het tegenovergestelde. Als jij een koolhydraatarm dieet start is de kans vele malen groter dat je cholesterolgehalte aanzienlijk verbeterd. Er zijn zelfs genoeg voorbeelden van mensen die hun diabetes type 2 volledig onder controle krijgen.

Soorten koolhydraatarme diëten + welke past bij mij

De meeste typen koolhydraatarme diëten kunnen worden opgesplitst in drie vormen. Het verschil tussen deze vormen zorgt ervoor dat je op een bepaald gewicht blijft hangen of juist vet blijft verbranden. Let dus goed op:

 1. Lichte reductie: Dagelijks 100 – 150 gram koolhydraten. Deze vorm is ideaal als je een goed gewicht hebt en veel sport.
 2. Normale reductie: Dagelijks 50 – 100 gram koolhydraten. Deze vorm is ideaal als je slechts een klein beetje wilt afvallen.
 3. Zware reductie: Dagelijks 20 – 50 gram koolhydraten. Deze vorm wordt het meest toegepast en is uitermate geschikt als jij snel gewicht wilt verliezen.

De zware reductie is de vorm die jij wilt volgen. Het is de meest effectieve vorm van afvallen met een koolhydraatarm dieet. Maar ook de moeilijkste om te starten.

Ervaren volgers van het koolhydraatarm dieet weten precies wat ze in huis moeten halen en welke recepten ze kunnen koken. Zij houden de levensstijl makkelijk vol en blijven perfect op gewicht.

Als jij onervaren bent is de kans groot dat je er te veel op je afkomt en afhaakt. Jij zal zeker niet de eerste zijn die een dieet opgeeft. Misschien is het je zelf al eerder overkomen.

Ben jij een creatieve kok en wordt je niet graag bij je hand genomen? Lees dan hieronder voor een gedetailleerd stappenplan.

5 stappen voor een foutloze start

 • Stap 1: zorg ervoor dat je 100% gereed bent om een nieuw eetpatroon te introduceren. Plan in de eerste twee weken geen lunches, diners of andere feestjes buiten de deur.
 • Stap 2: verwijder alle koolhydraatrijke producten uit je voorraad. Pasta, rijst, aardappelen en brood horen niet meer in jouw keukenkastjes te liggen. Dat geldt ook voor chips, borrelnoten, suiker en ALLE andere zoete snacks.
 • Stap 3: koop producten die thuishoren in een koolhydraatarm dieet. Maak je geen zorgen, dat zijn er heel veel. Verse groenten (geen peulvruchten), vlees, vis, gevogelte en noten zijn allemaal toegestaan.
 • Stap 4: start met het koken van koolhydraatarme maaltijden. Jouw ontbijt, lunch en avondeten maak je met koolhydraatarme ingrediënten. Zorg ervoor dat je ze wel in de perfecte balans eet anders zal het resultaat tegenvallen.
 • Stap 5: blijf doorzetten, ook in moeilijke tijden. Kom niet in de verleiding om het op te geven als het een dagje mislukt. Pak de draad weer op en ga verder waar je gebleven was. Ik weet dat jij het kunt.

Foto door Ella Olsson via Pexels