skip to Main Content
Tandvleesproblemen Door Etensresten Tussen Jouw Tanden

Dankzij ons gebit zijn we in staat om veel dingen te eten. Tanden en kiezen vermalen het voedsel namelijk wanneer we erop kauwen. Dit zorgt ervoor dat het volume verkleind wordt, waardoor we het makkelijk(er) door kunnen slikken. Helaas gaat het kauwen niet altijd zonder problemen. We kunnen namelijk last krijgen van tanden en kiezen. Het is overigens niet alleen het gebit dat voor problemen kan zorgen. Nee, want ook het tandvlees behoort geregeld tot de boosdoeners. Zo kunnen etensresten tussen jouw tanden bijvoorbeeld al voor tandvleesproblemen zorgen. De beste tandarts  in Wassenaar vertelt jou hier alles over in onderstaande tekst.

Etensresten blijven geregeld in de mond achter

Je hebt ongetwijfeld weleens last van etensresten in jouw kiezen. Dit voel je vaak direct. Er zijn echter ook plekken in jouw gebit waarbij je niet voelt dat er etensresten zitten. Dergelijke resten kunnen er dan ook behoorlijk lang blijven zitten. Veel mensen zien dit niet direct als een gevaar, maar dat is het wel degelijk. Deze etensresten hechten zich – samen met bacteriën – aan jouw tanden of kiezen. Dit mengsel kennen we ook wel als tandplak. Indien de tandplak lange tijd blijft zitten, kan deze zorgen voor een ontsteking van jouw tandvlees. Deze ontsteking begint vaak aan de rand van de tand, maar kan zich vanaf daar eenvoudig uitbreiden naar de rest van jouw mond.

Regelmatig en goed poetsen

Ieder mens krijgt geregeld te maken met tandplak. Om deze aanslag op onze tanden en kiezen te verwijderen is het nodig om regelmatig tanden te poetsen. Door een goede poetsbeurt poetsen we de tandplak namelijk grotendeels van onze tanden en kiezen af. Om de kans op tandvleesproblemen te voorkomen, raden wij je aan om minimaal twee keer per dag te poetsen. Zorg ervoor dat iedere poetsbeurt minimaal twee minuten duurt. Dit kun je met een gewone tandenborstel doen, maar het is beter een elektrische tandenborstel te gebruiken. Een elektrische tandenborstel maakt namelijk een roterende beweging, waardoor er meer tandplak verwijderd wordt. De kans op tandvleesproblemen wordt hierdoor alweer een heel stuk kleiner.

Gebruik flosdraad

Door middel van tandenpoetsen verwijder je een groot deel van de tandplak van jouw kiezen en tanden. Met zo’n borstel kun je echter niet overal bij komen. Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om goed te poetsen tussen alle tanden en kiezen. Deze zitten immers te kort op elkaar om er met een tandenborstel tussendoor te kunnen. Daarom is flossen aan te raden wanneer je problemen met jouw tandvlees wilt voorkomen. Met behulp van flosdraad kom je namelijk wel tussen jouw tanden en kiezen. Zodoende kun je ook hier etensresten en tandplak verwijderen. De kans op tandvleesproblemen wordt zodoende dus een stuk kleiner.

Probleem wordt alleen maar erger door niet of nauwelijks te poetsen

Er zijn genoeg mensen die denken dat het wel meevalt met tandvleesproblemen. Dit is echter niet het geval. Poets je niet dagelijks en flos je eigenlijk ook nooit? Dan verplaatst het probleem zich mogelijk van jouw tandvlees naar het kaakbot. Indien de ontsteking zich verplaatst naar dit bot, verdwijnt er stukje bij beetje steeds meer van het kaakbot. Hierdoor kunnen tanden en kiezen er op den duur uitvallen. Heb je regelmatig last van ontstoken tandvlees? Raadpleeg dan jouw tandarts om te vragen wat je kunt doen om dit probleem voortaan te voorkomen.