skip to Main Content

Heb jij een idee hoe belangrijk het is om gezond te eten? Op welke manieren kun je als mens gezond eten? Wanneer weet je dat je gezond eet? Wat moet je allemaal doen om gezond te zijn? Wij nemen aan dat je zeker wel zit met deze vragen. Wees niet bezorgd! Wij kunnen die voor je beantwoorden. In de vastleggingen hieronder vertellen we je meer hoe je gezond kunt eten met de schijf van vijf. Lees dus gezellig verder!

De basispunten van de schijf van vijf

De schijf van vijf is heel gemakkelijk te onthouden. Deze lichten wij hieronder voor je toe:

  1. Groenten en fruit:

Deze twee aspecten behoren tot de eerste categorie. Zij bevatten heel veel voedingsstoffen. Let er wel op dat bijvoorbeeld niet alle groente- en fruitsoorten evenveel voedingsstoffen bevatten. Hierdoor dien je afwisselend te eten. Je kunt een stukje groente soms dus niet substitueren met een stukje fruit. Voor volwassenen is het van belang dat zij om en bij 250 gram groenten per dag eten. Qua fruit dienen volwassenen ongeveer 200 gram per dag te nuttigen.

  • Smeer- en bereidingsvetten:

Hier heb je dus de vetten. Deze is een bouwstof en ook een brandstof voor het lichaam. Ook levert het vitamine A, D en E op. De taak van brandstof is dat het ervoor zorgt dat jouw lichaam energie heeft. Daarnaast is de taak van bouwstof dat het voor de onderhoud en opbouw van jouw lichaam zorgt.

Vetten kun je onderverdelen in verzadigde en onverzadigde vetten. De verzadigde vetten zijn heel ongezond voor jouw lichaam.

  • Vis, vlees, ei, noten, peulvruchten en zuivel:

Deze categorie bevat veel eiwitten en deze zijn ook nog belangrijke bouwstoffen die jouw lichaam nodig heeft.

Wanneer je vis eet, zorgt die ervoor dat je minder risico oploopt om hart- en vaatziektes te krijgen. Vlees en ei bevatten samen goede voedingsstoffen, zoals vitamine B en ijzer. Als je nu kijkt naar de peulvruchten, kunnen zijn ervoor zorgen dat het LDL-cholesterol verminderd wordt. Deze zorgen er ook voor dat jouw bloedvaten gezond blijven.

Bij zuivel kun je denken aan yoghurt, melk, kaas en kwark. Wanneer je ze gebruikt, verminder je het risico op darmkanker. Let er wel op dat je met halfvolle zuivelproducten minder verzadigde vetten in jouw lichaam krijgt. Dit is dus heel erg goed voor jouw lichaam. Verzadigde vetten zijn, zoals eerder is aangegeven, schadelijk voor jouw lichaam.

  • Graanproducten, aardappelen en brood:

De beste producten hier uit deze categorie zijn de volkoren producten. Om op dit gebied gezond te zijn, is het van belang dat je tenminste drie scheplepels volkoren graanproducten of drie volkoren boterhammen per dag eet. Indien je dit doet, kan het de kans verminderen op hart- en vaatziektes, darmkanker en diabetes type 2.

Ook zijn deze graanproducten goed voor het opleveren van energie en voedingsstoffen. Je kunt hierbij denken aan voedingsstoffen zoals B-vitamines, ijzer, vezels en eiwit.

  • Dranken:

Het is ten alle tijden belangrijk dat je veel drinkt. Op die manier zal je veel pissen en zullen giftige stoffen uit jouw lichaam gaan. Het is dan ook belangrijk om te letten op hetgeen je drinkt. De drankjes die wel zijn toegestaan, zijn onder andere:

  • Water
  • Kruidenthee
  • Koffie
  • Zwarte en groene thee

Wij hopen dat wij je, aan de hand van dit artikel, ervan bewust hebben gemaakt hoe belangrijk het is om gezond te zijn. Dit heeft dus gemaakt dat wij je een beetje hebben verteld over de basispunten van de schijf van vijf. Een gezonde levensstijl is dus in jouw handen! Tot slot wensen wij je veel succes toe in het nuttigen van gezonde voedsel en dranken, want het komt allemaal in jouw voordeel.