skip to Main Content

Gezond leven en op een gezonde manier afvallen houdt in dat je voldoende beweegt, voldoende eet volgens de schijf van vijf, dat je niet rookt en dat je geen alcohol drinkt. Zo heb je zeker een hele gezonde leven.  Het is belangrijk om op een gezonde manier af te vallen vooral als je overgewicht hebt. door een gezond gewicht heb je minder kans op diabetes type 2, hart en vaatziekten en zo verklein je een paar vormen van kanker. Het kan natuurlijk ook zijn dat je net op het rand staat en dat je net geen overgewicht hebt, maar dan is het alsnog natuurlijk wel belangrijk om af te vallen. Het kan ook zijn dat je trots bent op je figuur maar dat je een beetje vet hebt bij je buik waardoor jij je onzeker voelt, dat is natuurlijk helemaal niet nodig maar iedereen heeft dat wel eens ! Dus ik ga hieronder wat dingen voor je noteren wat je kan helpen bij gezond afvallen.

 

BMI : het is best wel handig om eerst te weten hoeveel je BMI is voordat je gaat afvallen. Door je BMI te berekenen en te weten wat je BMI is, weet je ook hoeveel je moet afvallen. Het kan ook zijn dat het niet nodig is om af te vallen maar dan is het alsnog wel handig om dagelijks voldoende te bewegen en genoeg groente en fruit te eten. Dus doe het volgende :

 1. Weeg jezelf
 2. Bereken je BMI, dit doe je door je gewicht en lengte door te geven
 3. En zo krijg je meteen uitslag over je BMI en zo weet je meteen of je ondergewicht, overgewicht of de juiste gewicht hebt.

Je kan de volgende uitslagen verwachten :

 • Lager dan 18,5 is ondergewicht, hierbij wordt het je aangeraden om aan te komen.
 • Tussen de 18,5 en 25 is een gezond gewicht, je hebt de juiste gewicht je hoeft nu alleen op gewicht te blijven / op je gewicht letten.
 • Tussen de 25 en 30 is overgewicht, het wordt je aangeraden om een paar kilo’s af te vallen.
 • 30 of hoger is een ernstig overgewicht dus obesitas, hierbij wordt het je aangeraden om af te vallen met begeleiding.
 • 40 of meer (dit komt volgens mij niet zo vaak voor), hierbij heb je morbide obesitas dit is een ziekelijk overgewicht. Als je dit hebt dan heb je zeer waarschijnlijk last van gezondheidsproblemen.

 

Obesitas: Dit betekend dat je een overgewicht hebt, je hebt te veel lichaamsvet en bent zwaar. BMI berekenen kan helpen om te bepalen of je overgewicht of obesitas hebt. Als je overgewicht hebt dan heb je meer kans op verschillende soorten ziekten zoals hart en vaatziekten, daarom is het belangrijk om af te vallen en ervoor te zorgen dat je gewicht op peil blijft. En onthoudt alsjeblieft : des te meer je overgewicht is hoe gevaarlijker je gezondheidsprobleem kan zijn ! Voor mensen met overgewicht is het veel moeilijker om af te vallen omdat ze niet zo snel in beweging kunnen komen, maar hoe moeilijk het ook voor je is probeer het alsnog vol te houden.

 

Bewegen: Het is natuurlijk belangrijk om fit en gezond te blijven. door te bewegen blijf je fit. Als je gaat sporten om af te vallen dan moet je minimaal een uur per dag gaan sporten, en dat zes dagen per week of elke dag als je dat wilt. Het heeft geen zin om veel te sporten en hetzelfde te eten, dus als je wilt afvallen moet je ook zeker je eetpatroon aanpassen. Je kan ook het volgende doen om iets meer te bewegen, dit is alleen iets extra’s dus geen dagelijkse sportoefening !

 

 

 1. Ga met de fiets naar je werk, school en / of naar je afspraken dan in plaats met de auto / bus
 2. Ga af en toe gezellig wandelen met wat vriendinnen, door te kletsen merk je waarschijnlijk niet eens dat je lang / veel zit te lopen
 3. Als je in een gebouw naar boven moet, ga dan met de trap naar boven in plaats met de lift

Dus als je wilt afvallen zal je eerst je eetpatroon moeten aanpassen voordat je echt gaat beginnen met sporten, dat is zeker de belangrijkste stap! Door te bewegen en fit te blijven blijft je gewicht op peil, en dat is weer goed voor je hart, botten en hersenen. En het is ook best wel belangrijk om oefeningen te doen die jij leuk vindt, zo hou je het sporten langer vol en doe je het met plezier en niet omdat jij je gedwongen voelt. Ik zet hieronder wel een paar oefeningen voor je die je eventueel zou kunnen doen:

 

 1. Je begint eerst met stretchen, zorg ervoor dat je dit goed doet.
 2. Begin dan met je warming-up, de oefeningen kan je zelf bedenken bijvoorbeeld : door rustig door je knieën te zakken. Zorg ervoor dat je een warming-up hebt van ongeveer 15 tot 30 minuten.
 3. Zijheup omhoog
 4. Benen omhoog
 5. Fietsen, dit kan je buiten doen op een echte fiets of gewoon thuis door te liggen op de grond en de bewegingen te doen die je doet als je fietst
 6. squads
 7. high knee
 8. Fly jacks
 9. jumping jacks
 10. wall sit
 11. basket
 12. dead lift