skip to Main Content

Holisme: wat is dat? Het holisme is een denkwijze, een levensvisie, waarbij men er van uit gaat dat alles samen te brengen is tot één groter geheel. Holisme beschouwt de wereld niet als aparte eenheden, maar als de som die leidt tot één geheel. Ook lichaam en geest zijn in deze met elkaar verbonden. Omdat ons denken en zijn met elkaar in verbinding staan, heeft alles wat je doet, eet, voelt of zegt invloed op de manier waarop je algemeen welzijn tot stand komt. Bewustzijn is hierbij een fundamenteel kernwoord.

 

Holistisch eten

 

Holistisch eten betekent een einde maken aan je huidige levensstijl. Het is bewust kiezen voor een natuurlijk dieet dat geheel op je lichaam is afgesteld. Bewust kiezen voor holistische voeding betekent dat je best kiest voor producten die gezond, biologisch, vers en seizoensgebonden zijn. Groenten en fruit koop je best in een veelzijdig assortiment aan kleuren. Eiwitten haal je beter uit plantaardige bronnen. Noten, zaden, zeewier en gember zijn stuk voor stuk producten die je zeker en vast aan je lijstje kan toevoegen. Naast de keuze van je producten, is ook de bereiding erg belangrijk. Zorg ervoor dat de voedingsstoffen tijdens het bereiden zo goed mogelijk behouden worden.

 

Van voeding naar complete levensstijl

 

Holistisch leven betekent meer dan voeding alleen. Over het algemeen betekent het goed voor jezelf te zorgen en van jezelf leren houden. Maar hoe dan? Naast een gezonde voeding zijn beweging, ontspanning en milieubewust leven belangrijke pijlers. Holisme betekent het nastreven van een duurzame levensstijl, zodat we onze aarde niet nog meer belasten. Ook jezelf verbinden met anderen is een belangrijk fundament. Een sociaal vangnet is immers cruciaal voor een gelukkig leven. Ook plaatsmaken voor negatieve gevoelens is een must. Ze leren je vaak inzicht krijgen in waardevolle levenslessen.