skip to Main Content
De Effecten Van Slaaptekort Op Je Voedingspatroon

Slaap jij de afgelopen maanden constant enorm slecht? Dan ben je zeker weten niet de enige. Vandaag de dag is slaaptekort één van de veelvoorkomende problemen onder jongeren en volwassenen. De voornaamste reden hiervan is dat er iedere dag weer ontzettend veel van ons gevraagd wordt. Al jaren is de maatschappelijk druk enorm hoog, waardoor er van ons verwacht wordt dat we allemaal een succesvol leven hebben. Hierdoor leggen de meeste mensen inmiddels de lat voor zichzelf te hoog. Dit zorgt ervoor dat veel mensen vandaag de dag constant stress ervaren en daardoor moeilijk in slaap kunnen komen. Maar wat is het effect van slaaptekort op je voedingspatroon? Lees snel verder en kom erachter hoe slaapgebrek een negatieve invloed kan hebben op jouw eetpatroon!

1. Je eet meer als je minder slaapt

De Amerikaanse National Institutes of Health in Minnesota heeft in 2012 ontdekt dat mensen met slaaptekort gemiddeld 549 calorieën extra per dag consumeerden. Bij vrijwel de meeste mensen zorgde dit ervoor dat deze mensen een halve kilo per week in gewicht stegen. Enkele onderzoekers die aan deze studie werkten, schrijven dit fenomeen toe aan de vermindering van Ieptine door het lichaam. Ipentine is een hormoon dat een gevoel van volheid aangeeft. Daarnaast is er sprake van een overproductie van Ghreline, waardoor het voelt alsof je constant trek hebt in eten. Deze disbalans in hormonen is het grootst bij mensen die geregeld slaapgebrek hebben.

2. Je snackt in de avonden meer

Ondanks de uitkomsten van de studie van het Amerikaanse National Institutes of Health in Minnesota, beweren veel diëtisten dat het eten van meerdere kleinere maaltijden gedurende de dag een gezondere levensstijl met zich meebrengt bij mensen met slaaptekort. Dit betekent in feite dat slaaptekort volgens deze specialisten gemakkelijk te voorkomen is door constant kleinere porties te nuttigen. Hiermee stil je gemakkelijk jouw trek in eten en voorkom je dat je uiteindelijk in de avonde een zak chips blijft opentrekken. Door bijvoorbeeld noten te kopen haal je direct een snack in huis die je gemakkelijk in kleine porties kunt eten en ben je ook nog eens gezond bezig!

3 Slaaptekort zorgt voor trek in hoogcalorisch voedsel, suikers en vetten

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je tijdens een slechte nachtrust vaker geneigd bent om ongezond voedsel naar binnen te slingeren. Hierbij kan je denken aan pizza, chips of patat. Dit is niet zo vreemd aangezien een late night snack zelden bestaat uit groente of fruit. De universiteit van Californië is in 2013 tot de conclusie gekomen dat ons lichaam niet alleen hunkert naar ongezond voedsel bij slaaptekort, maar ook mentaal de consequenties hiervan minder goed kan registreren. Hierdoor duurt het niet lang voordat jij alsnog besluit om die ene zak chips op te eten. Wil je voorkomen dat je constant ongezond gaat snacken? Vervang dan eens al het ongezond voedsel in huis door zuidvruchten. Deze lekkernij is ontzettend zoet en geeft je ook direct een vitamine boost!