skip to Main Content
De Mythische Kracht Van Hazelnoten

De meeste mensen genieten weleens van een handje noten van tijd tot tijd. Dit is niet alleen lekker, maar ook een gezonde toevoeging aan je dieet. Biologische hazelnoten, walnoten en amandelen zijn bij velen geliefd en hebben een rijke geschiedenis. In vroegere tijden waren namelijk alle noten biologisch en daardoor een belangrijk element aan de voeding van mensen. Hierdoor kregen noten vaak mythische krachten toegewezen. In dit artikel leer je alles over de mythische krachten waar biologische hazelnoten eeuwen geleden bekend om stonden.

De Romeinse en Griekse godenwereld

De mythische verhalen over tal van goden zijn nog altijd een bron van inspiratie voor veel prachtige boeken en machtige mensen. Zo vinden heel veel verschillende natuurlijke elementen ook een oorsprong of betekenis in deze verhalen. De biologische hazelnoot werd vooral geassocieerd met wijsheid en vruchtbaarheid. Dit is waarom ze vaak werden gekoppeld aan de godinnen die hier ook aan verbonden waren. Dit zijn de Griekse godinnen Athena, voor de wijsheid, Venus, voor de vruchtbaarheid van mensen, en Demeter, voor de vruchtbaarheid van gewassen. In de Romeinse mythologie zijn dit Minerva, Aphrodite en Ceres.

De reden dat biologische hazelnoten werden verbonden aan vruchtbaarheid, komt van het feit dat hazelnoten veel groeiden in deze omgeving en dus veel mensen van voeding konden voorzien. Hoe meer voedsel er verkrijgbaar was, hoe meer gezonde kinderen geboren werden die een hogere overlevingskans hadden. De hazelnoot betekende dus vruchtbaarheid voor zowel de aarde als de mens.

Krachtige bescherming van de Kelten en Germanen

De Kelten en Germanen staan bij velen bekend als een sterk en relatief agressief volk. Hoewel zij in vergelijking met andere stammen in die tijd niet exceptioneel agressief waren, maar vooral vaak als overwinnaars naar voren kwamen, zijn ze toch opvallende bevolkingen die nog altijd hun eer en naam weten te verdedigen in de geschiedenisboeken. Zij gebruikten biologische hazelnoten om boze geesten af te weren en geluk aan te trekken. Hiervoor gebruikten ze de noten als onderdeel van amuletten, zodat ze de kracht van de hazelnoot altijd bij zich droegen. Aangezien deze groeperingen vaak oorlogen wonnen, werd alleen maar meer bevestigd dat de hazelnoot bescherming en voorspoed bracht.

Er zijn archeologische vondsten gedaan in het gebied waar de Kelten en Germanen leefden, waaruit blijkt dat hun voorouders al enorm genoten hebben van de hazelnoot. Zo is er een groot, ondiep gat gevonden dat vol zat met honderdduizenden stukjes verbrande hazelnoot schillen. Dat zijn enorme aantallen die aanduiden dat ze deze noot in overvloed hebben genoten. Door radioactieve straling in deze schillen kon bepaald worden dat deze schillen uit in ieder geval 6000 voor Christus komen. Dat is nog eens een lange traditie van hazelnoten gebruiken.

De geneeskracht van inheemse Amerikaanse volken

Inheemse volken over de hele wereld hebben de mythische sfeer om zich heen hangen dat ze op een unieke manier verbonden zijn met de aarde. Ze leven er niet alleen van, ze werken ermee samen. Hierdoor gebruikten zij hazelnoten en onderdelen van de boom waar zij aan groeien om medicijnen van te maken. De medicinale kracht van hazelnoten wordt tegenwoordig vooral gekoppeld aan de voedingsstoffen die in de noot zitten, omdat deze vaak verbonden zijn aan specifieke verbindingen die ze maken met verschillende organen in het lichaam. Zo helpen vitaminen B met de stofwisseling en zenuwfunctie, waardoor dit kan helpen bij verschillende soorten mankementen. Doordat de hazelnoot veel mensen op kracht kreeg, werden ze ook gebruikt in spirituele ceremonies. Zo konden de hazelnoten gebruiken om in contact te komen met hun voorouders die hen van advies en voorspellingen voorzagen. Zo verbond de hazelnoot de volkeren met de aarde, met elkaar en met hun voorouders.

De religieuze hoop van Europese culturen tijdens de middeleeuwen

De middeleeuwen staan tegenwoordig nog bekend als een donkere, duistere periode vol problemen en ‘domme mensen’. Niks is minder waar. De middeleeuwen brachten veel groei met zich mee, steeds meer wist de mens zich te ontwikkelen en de basis werd gelegd voor de renaissance die op deze periode volgt. Zonder middeleeuwen, geen renaissance.

Iets wat men in die tijd nodig had, was hoop en iets om op te vertrouwen. Er was veel religieuze druk in het hedendaags Europa, waardoor steeds meer mensen gedwongen werden om hun traditionele religies aan de kant te zetten. Een onderdeel van deze traditionele religies, was het verbranden van verschillende voedingsbronnen om iemands toekomst te kunnen voorspellen. Hier werden biologische hazelnoten voor gebruikt, maar ook bladeren om kruidenthee mee te maken en verschillende soorten granen. Deze voedingsbronnen waren erg belangrijk, al helemaal toen er een hoop ziekte door de wereld trok. Dat zij deze voedingsbronnen verbranden, laat zien hoeveel vertrouwen ze hadden op de voorspellende kracht ervan. Zo bracht de hazelnoot op verschillende niveaus veel hoop en vertrouwen bij de mens.

Genieten in de tegenwoordige tijd

Tegenwoordig worden hazelnoten vooral gegeten om hun heerlijke smaak. Zo worden ze vaak gebruikt in gebak en heerlijke smeersels, zoals chocolade-hazelnootpasta. Toch zijn er tal van mensen die hazelnoten eten vanwege de gezonde voedingsstoffen die de biologische hazelnoot in zich draagt. Welke reden je ook hebt om heerlijke biologische hazelnoten te gebruiken, je weet nu dat er millennia aan geschiedenis van hazelnoten achter je liggen en zo zal jij op een gegeven moment ook bijdragen aan de geschiedenis van de hazelnoot.